‘لوی الخطیب’ وزیر برق عراق برای چندمین بار گفت که کشورش در حال حاضر امکان جایگزین کردن برق وارداتی از ایران را در داخل و یا دیگر کشورهای همسایه ندارد.
وی در گفت و گویی با مجله ‘فارن پالیسی’ که روز یکشنبه در رسانه های عراقی بازتاب یافت، گفت که یک سوم برق مصرفی در عراق از طریق ایران تامین می شود و هیچ گزینه دیگری برای جایگزینی آن وجود ندارد.
الخطیب افزود: برق وارداتی ایران در حاضر چهار هزار مگاوات است که بطور مستقیم و یا از طریق تامین گاز خوراک نیروگاه های تولید برق عراق تامین می شود و از نظر قیمت مناسب، حجم قابل صادرات و سرعت تحویل آن در حال حاضر غیر قابل رقابت است.
وی با اشاره به بررسی های انجام شده گفت: در حال حاضر عراق هیچ گزینه ای دیگری در داخل و یا کشورهای دیگر همسایه برای تامین برق مورد نیاز خود و با این سه مزیت ندارد.
در همین حال، دوشنبه گذشته نیز رسانه های عراقی به نقل از وزیر برق عراق نوشتند که در پاسخ به درخواست آمریکایی ها برای قطع واردات گاز و برق ایران به آنان تاکید شده است این کشور دست کم تا سه سال دیگر به این واردات نیاز دارد.
وزیر برق عراق گفت که رسیدن به مرحله خودکفایی عراق در زمینه برق به دو تا سه سال زمان آنهم در صورت اجرای طرح های بزرگ در این مدت، نیاز است.
وی گفت: عراق به آمریکایی ها گفته است که در حال حاضر به واردات برق و گاز از ایران نیاز دارد و هم اکنون نزدیک به ۱۲۰۰ مگاوات برق و همچنین گاز مصرفی برای تولید ۲۸۰۰ مگاوات برق دیگر را از ایران وارد می کند.
وزیر برق عراق گفت: اگر طی دو تا سه سال آینده پروژه های بزرگ در زمینه تولید برق در این کشور اجرا شود می توانیم به مرحله خودکفایی و بی نیازی از واردات در این زمینه برسیم.
این چندمین بار است که مقامات عراقی در واکنش به تحریم های ضد ایرانی و نیز فشارهای واشنگتن به بغداد، تاکید می کنند که فعلا امکان قطع واردات بویژه در زمینه برق و گاز از ایران نیست و بی نیازی از این واردات چند سال زمان می برد.
پیش تر ‘ثامر الغضبان’ مشاور نخست وزیر در امور انرژی و وزیر نفت عراق، نیز به عدم امکان قطع واردات گاز و برق از ایران در شرایط کنونی و برغم فشارهایی که روی بغداد وارد می شود، اشاره کرده بود.
وزیر نفت عراق گفت که عراق در زمینه های مختلف از جمله در زمینه برق و گاز بدنبال خودکفایی است اما این امر چند سال زمان می برد.
در حال حاضر عراق روزانه حدود ۲۸ میلیون فوت مکعب گاز از ایران وارد می کند که گاز مورد نیاز تعدادی نیروگاه با حدود ۲۸۰۰ مگاوات برق تولیدی را تامین می کند.
انتظار می رود این مقدار واردات از اوایل ماه ژوئن میلادی (اواسط خرداد ماه) به ۳۵ میلیون فوت مکعب در روز افزایش یابد تا میزان تولید برق به ۳۵۰۰ مگاوات افزایش یابد.
ایران نیز تامین روزانه ۱۲۰۰ مگاوات برق شبکه سراسری عراق را ادامه خواهد داد و با این حال مجموع برقی که عراق از ایران وارد می کند ۴۷۰۰ مگاوات می باشد که به گفته مقامات عراق منجر به کاهش قابل توجه زمان خاموشی در فصل تابستان می شود.