مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت گفت: در شرایط فعلی هم میزان ازدواجها و هم میزان فرزندآوری در کشور کاهش یافته، سالانه بین ۵ تا ۷ درصد از میزان ازدواجها کم شده، به طوری که در سال ۸۹ حدود۸۹۰ هزار و در سال ۹۶ حدود ۶۷۰ هزار ازدواج انجام شده است.
سید حامد برکاتی درباره رشد جمعیت در کشور افزود: در حوزه جمعیت یکی از مهمترین شاخصها عدد رشد جمعیت است که در حال حاضر این رقم ۱٫۳ است. آنچه بیش از همه چیز اهمیت دارد، عدد TFR یا نشان باروری کلی است.
وی گفت: بر اساس سرشماری سال ۹۵ و نظر جمعیت شناسان کشور، شاخص TFR یا باروری زنان در ۵ سال منتهی به سال ۹۵ به میزان ۲٫۰۱ بود. برخی نیز میگویند در ۳ سال منتهی به این سال، نشان باروری کلی ۲٫۰۸ و حدود سال ۹۵ میزان این نشان ۲٫۱ بود و البته این میزان خیلی خوشحال کننده نیست؛ زیرا سطح جایگزینی جمعیت باید ۲٫۱باشد. به نسبت خانمهای ۱۵ تا ۴۵ سال کشور باید بررسی کرد که چه تعداد کودک در سال به دنیا میآیند.
تعدادی از این کودکان در دوران نوزادی و نوجوانی یا قبل از رسیدن به سن بازدهی برای کشور، ممکن است دچار حادثهای شوند. درباره عدد TFR یا همان نشان باروری کلی همه جهان بر عدد ۲٫۱ توافق دارند.
وی ادامه داد: متولدان سال ۹۵ حدود یک میلیون و ۴۰ هزار نفر بودند و علت این میزان تولد به خاطر وجود شکم نمودار جمعیتی دهه ۶۰ بود. زیرا در این دهه در برخی سالها حدود ۲ میلیون تولد اتفاق افتاد و در نتیجه به مرور میزان ازدواجها و به همان نسبت تولدها هم بیشتر شد. اصولا بیشتر زوجهایی که ازدواج میکنند، اولین فرزندشان حدود ۴ تا ۵ سال بعد از ازدواج متولد میشود.