مروری بر جزئیات اولین سفر بنت به مسکو/ استقبال سرد پوتین از نخست‌وزیر جدید
تاریخ: 16:25 :: 2021/10/25
آیا پوتین به درخواست‌های بنت درباره ایران پاسخ مثبت داد؟

هر چند که تلاویو از استقبال پوتین از نخست وزیر این رژیم خوشحال است اما به نظر می رسد که سفر اخیر بنت به روسیه، دستاورد تازه ای نداشته است.

نفتالی بنت، مردی که مدتی‌ست جای نتانیاهو را در سیاست رژیم صهیونیستی گرفته است، راضی از سفر خود به روسیه، به تلاویو بازگشت. او که برای دیدار پوتین به سوچی سفر کرده بود، در مورد مساله هسته ای ایران و سوریه با رییس جمهور روسیه به گفتگو نشست. این سفر در حالی شکل گرفت که چند هفته پیش امیرعبداللهیان وزیرخارجه کشورمان سفری موفقیت آمیز به مسکو داشت.

امیرعبداللهیان در این سفر از مقامات روسیه خواسته بود که نسبت به «تحرکات اسراییل که علیه صلح، ثبات و امنیت در منطقه است» حساسیت به خرج دهند.

دیدار بنت و نتانیاهو اما در شهر سوچی انجام گرفت. جایی که در سال های اخیر تبدیل به محلی برای رایزنی های رییس جمهور روسیه در مورد مسائل سوریه بوده است. ملاقاتی بین این دو هم که قرار بود دو ساعت طول بکشد، پنج ساعته شد. با روی کار آمدن بنت، برای مدتی خبری از روابط صمیمانه میان مسکو و تلاویو نبود و روس ها نارضایتی تلویحی خود را بابت فعالیت های این رژیم در سوریه به گوش آنها رسانده بودند.  اما به نظر می رسد در اولین دیدار نخست وزیر اسراییل اعتماد پوتین را به دست اورده است.  رئیس‌جمهوری روسیه در این دیدار با نخست‌وزیر جدید اسرائیل ابراز امیدواری کرد که نفتالی بنت همان سیاست “تنگاتنگ و پراعتماد” دوران بنیامین نتانیاهو را در قبال روسیه در پیش گیرد.

ماجرای توافق چه بود؟

یک مقام ارشد رژیم صهیونیستی روز جمعه ۳۰ مهرماه گفت که نفتالی بنت، نخست وزیر اسرائیل و ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه در دیدار خود در سوچی توافق کردند که دوطرف به اجرای یک مکانیسم برای جلوگیری از درگیری بین نیروهای اسرائیلی و روسیه در سوریه ادامه دهند. این سازوکار به اسرائیل اجازه می‌دهد بدون واکنش مسکو به حملات خود در سوریه ادامه دهد.

پس از این دیدار نفتالی بنت در پیامی در فیس‌بوک نوشت، روسیه یک بازیگر بسیار مهم در منطقه ما است و برای ما نوعی همسایه شمالی محسوب می‌شود.  به این ترتیب، روابط ما با روسیه استراتژیک است، اما تقریباً به طور روزانه، ما باید این گفتمان مستقیم و صمیمی را حفظ کنیم.

آیا پوتین به درخواست‌های بنت درباره ایران پاسخ مثبت داد؟

به نظر می رسد که بنت توانسته روس ها را فعلا در مورد حملاتی در سوریه که مورد انتقاد شدید مسکو و واشنگتن بود، قانع کند تا دیگر بابت چنین اقدامات غیرقانونی در مرزهای سوریه، جوابی پس ندهد. در همین حال گفته می شود که در چهار ماه اخیر که بنت به عنوان نخست وزیر جای نتانیاهو را گرفته است، از میزان حملات هوایی به سوریه کاسته شده است.

با این حال ناظران معتقدند که استقبال پوتین از بنت و پیشنهاداتی که او با خود به مسکو برده بود،نسبتا سرد بوده است. این پیشبینی ها تا آنجا پیش رفت که سردبیر روزنامه هاآرتص در توییتی تلویحا نوشت که رژیم صهیونیستی نباید به رییس جمهور روسیه اعتماد کند. از همین رو به نظر می رسد که هر چند جزییات توافق مشخص نیست اما اسراییل چیزی بیشتر از توافقی که در سال های اخیر با روس ها بر سر سوریه داشته، به دست نیاورده است. به ویژه آنکه به نظر می رسید که بنت امیدوار بود تا پوتین در مورد خارج کردن ایران از بازی سوریه وعده هایی را به تلاویو بدهد.

پیگیری مساله هسته ای ایران

نفتالی بنت پیش از اینکه بتواند با پوتین دیدار کند گفته بود که علاوه بر مساله سوریه در مورد فعالیت های هسته ای ایران هم با رییس جمهور روسیه به گفتگو خواهد نشست. او مدعی شد که این ٰرژیم قصد دارد مساله توقف برنامه ایران برای رسیدن به سلاح هسته ای را مطرح کند. این در حالیست که مسکو موضع برابری با تلاویو در این زمینه ندارد و بنت حتی نتوانسته واشنگتن را با خود در مورد اینکه تهران به دنبال ساخت سلاح هسته ای است، به طور کامل همراه کند.

اخیرا برخی از مقامات اسراییلی مانند وزیر دارایی این کشور، لیبرمن برخورد نظامی با ایران را ناگزیر خوانده بود. روز سه شنبه ۱۹ اکتبر از اختصاص بودجه نظامی یک و نیم میلیارد دلاری برای حمله احتمالی به تاسیسات هسته ای ایران خبر داده بود. اینها در حالیست که رژیم صهیونیستی به سختی به دنبال کشورهایی است که با آنها علیه ایران هم صدا شود. حضور بایدن در کاخ سفید که مایل به پرو بال دادن به این اظهارنظرهای مقامات اسراییلی نیست، بنت و تیمش را ناامید کرده است و به نظر می رسد که آنها برای یارگیری به مسکو چشم دوخته بودند.

دنبال کنندگان روابط بین تهران و مسکو از رویکرد روس ها به تهران مطلعند. آنها هر چند بر سر خروج ایران از پروتکل الحاقی یا عدم همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی نگرانی هایی دارند، اما  معتقدند که این غرب است که باید برای بازگشت به توافق با ایران تلاش کند و مخالفتی با فعالیت های هسته ای ایران در سطح فعلی ندارند.

به نظر می رسد که بنت ترجیح می دهد تا پیش از به نتیجه رسیدن توافق غرب با تهران، هم در سوریه و هم در مورد مساله هسته ای، امتیازاتی دریافت کند. این امر البته در این سفر میسر نشده و تلاویو سهم بیشتری از آنچه که قبلا نتانیاهو به دست اورده بود، صاحب نشده است. 

 

رمزگشایی از توئیت های جنجالی

گفتنی است که در هفته گذشته نیز سردارسرلشگر باقری نیز سفری به مسکو داشت. رئیس ستاد کل نیروهای مسلح اعلام کرد که قرارداد خرید تجهیزاتی نظیر هواپیماهای جنگنده، جت آموزشی و بالگردهای رزمی از روسیه منعقد شده و قرار است در این سفر درباره اجرایی شدن آن مذاکره شود. اگرچه خرید تجهیزات نظامی در حد گمانه زنی باقی ماند اما خرید جنگنده‌های جدید از روسیه نیز از چند سال قبل به یکی از پربحث‌ترین گمانه‌زنی‌های فضای رسانه‌ای کشور در حوزه نظامی تبدیل شد که یکی از مهمترین موارد آن خرید سوخو۳۰ است. ضمن اینکه تحریم‌های تسلیحاتی ایران روز یکشنبه ۲۷ مهر ۱۳۹۹ (۱۸ اکتبر ۲۰۲۰) بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل و به عنوان یکی از بندهای معاهده برجام لغو شد و حالا احتمال دسترسی کشورمان به تجهیزات جدید بیشتر شده است. پس از انجام سفر سردار باقری بود که افشاگر معروف ادوارد اسنودن دست به انتشار توئیت هایی جنجالی به زبان فارسی کرد. اولین توئیت او این جمله بود: «دیوار موش داره و موش گوش داره»  بعد نوبت به توییتی مرموزتر ۲۴ ساعت پس از توئیت اول رسید: «من فقط می‌گویم دلیلی وجود دارد که گربه‌ها محبوب هستند.» با اشاره به کلمه گربه ناخواه نام ایران در اذهان نقش می بندد به خصوص اینکه بنت نیز برای دیدار با پوتین در مسکو به سر می برد و برداشت های متفاوتی از سفر نخست وزیر رژیم صهیونیستی به روسیه وجود داشت.

با اشاره به کلماتی چون موش و گربه و محبوبیت گربه ها، شاید بتوان ناکامی بنت را بر اساس حدس و گمان از این سفر استنباط کرد. به ویژه آنکه رژیم صهیونیستی همواره تلاش بر آن داشته تا با پروژه ایران هراسی و القای آن به جامعه بین الملل از تهران به عنوان یک تهدید بین المللی نام ببرد. به خصوص در موضوع فروش تسلیحات نظامی روسیه به ایران که این رژیم صهیونیستی تاب و توان دیدن آن را ندارد. بنابر این دلایل شاید دست رد پوتین به درخواست رژیم صهیونیستی برای عدم فروش تجهیزات نظامی به ایران را بتوان یکی دیگر از ناکامی های سفر بنت به مسکو طبق توئیت اسنودن دانست.

 

منبع: خبرآنلاین