مرجان خسروی بالِدی، کارگردان و فیلم نامه نویس،در خصوص آثاری که تاکنون تولید کرده، اظهار کرد: شرح فیلمهایی که تاکنون ساختهام در جغرافیای بومی و محلی منطقه زادگاه خودم، یعنی منطقه چهار محال و بختیاری است که امیدوارم با این آثار بتوانم بخشی از مشکلات مناطق لرنشین محروم جنوب کشور را در مستندهایم منعکس کنم تا وضعیت اقتصادی این مناطق اندکی بهتر شود.
وی که یکی از فیلمسازانی است که تمامی فیلمهای کوتاه، مستند و داستانی خود را در مناطق عشایرنشین ساخته و فیلمهای او در جشنوارههای داخلی و خارجی توانسته جوایزی هم کسب کند، به دلیل شناخت کافی از منطقه چهارمحال و بختیاری و اقوام و عشایر آن منطقه، فیلمهایش مورد قبول منتقدان و مخاطبان فیلمهای مستند قرار گرفته، در این رابطه اذعان کرد: من در حال حاضر دو فیلم کوتاه تولید کردم که خوشبختانه در جشنواره بینالمللی مستند آمستردام (ایدفا) با استقبال خوبی روبرو شد، این دو فیلم با نامهای مادر برفی و وادیا، در جشنواره فیلم فجر نیز کاندید جایزه شدند و جوایز داخلی بسیاری نیز دریافت کردند.
این مستندساز ادامه داد: مستندهایی که تاکنون ساختهام نیز یکی از آنها اولین اکران جهانی آن در بزرگترین جشنواره مستند دنیا ، به نام جشنواره ایدفا بوده که جایزه بهترین فیلم جهان مستند را دریافت کرد در حالی که در این جشنواره به عنوان اولین مستندساز ایرانی بودم که توانستم این جایزه را دریافت کنم.
خسروی در ادامه خاطر نشان کرد: تاکنون درخصوص عشایر بختیاری سه مستند تولید کردهام که هرکدام به گونه ای مشکلات این عشایر زحمتکش را روایت کرده و اگر بخواهیم کنکاش کنیم باید بدانیم که عشایر و فرزندان این منطقه نیاز به مساعدت ویژه دارند زیرا طی این دو سال و با شیوع ویروس کرونا آمار زیادی از فرزندان عشایر به دلیل نداشتن گوشی هوشمند از تحصیل بازماندهاند یا بیشتر این دانش آموزان به صورت موقت درس را رها کرده به این امید که دوباره شرایطی فراهم شود و به درس و مدرسه برگردند، اما متاسفانه این پروسه طولانی شده، در حالی که در مناطق محروم سالها طول کشید تا بچهها را با درس و مدرسه آشتی دهند.
مهمترین درخواست ما از آقای رئیسی ثبات وضعیت معیشتی مردم است
مرجان خسروی که چند مستند و فیلم کوتاه درباره سبک زندگی و آداب و رسوم عشایر چهارمحال و بختیاری ساخته است، قصدش از این کار را نشان دادن شیوه زندگی و سختیهای آنها به خصوص زنان و در نتیجه پیدا کردن راهی برای کم کردن این سختیها بیان کرد و افزود: موضوعی که امروز در ایران به عنوان اولین مشکل در مورد آن صحبت میشود وضعیت معیشت مردم است که باید در اولویت مسئولان دولت سیزدهم قرار گیرد، زیرا که این موضوع دغدغهی جدی مردم ماست.
وی بیان کرد: من فکر میکنم بزرگترین خواهشی که میشود در حال حاضر از دولت داشت این است که حداقل تا چهار سال آینده وضعیت اقتصادی را ثابت نگه دارند تا مردم هرروز با قیمتهای جدیدی روبرو نشوند و تنها وضعیت مثبت این است که ما دوباره تورم اقتصادی را نداشته باشیم و این بزرگترین درخواستی است که ما میتوانیم از رئیس جمهور جدید داشته باشیم.
کارگردان مستند مادر برفی ادامه داد: بزرگترین مشکلی که مردم لرنشین چهارمحال و بختیاری دارند،بحث قومیتها است که دغدغه عشایر آن منطقه است و از منظر زیست محیطی اگر بخواهیم این موضوع را بررسی کنیم به این نتیجه میرسیم که به خاطر مشکلات معیشتی و دردسرهای کوچ و مشکلات حمل و نقل دامداران که متاسفانه بخش عظیمی از عشایر بختیاری از بین رفته اند و یا به کوچ مدرن روی آورده اند و این نوع کوچ نیز نمیتواند از نظر اقتصادی مردم را اقناع کند و کوچ نشینان دچار مشکلات بسیاری هستند.
بزرگترین مشکل مناطق لرنشین جنوب کشور عدم رونق صنعت در این مناطق است
وی تاکید کرد: متاسفانه آمار بیشترین بیکار را در بین جوانان مناطق لرنشین داریم در صورتی که این مناطق پتانسیل پیشرفت بسیاری دارند اما همواره با این معضلات دست و پنجه نرم میکنند. مسئله رونق اقتصادی، موضوعی که دولت سابق به آن اشاره کرد، در این مناطق بسیار پائین است و شاهدیم که بیشتر جوانان آن منطقه که پدر یا پسران یک خانواده هستند برای کار به شهرهای صنعتی همچون عسلویه رفته اند.
خسروی بزرگترین مشکل مناطق لرنشین جنوب کشور را عدم رونق صنعت در این مناطق دانست و تشریح کرد: در مناطق محروم، مردم اغلب دچار مشکلات معیشتی هستند و عشایر نیز به دلیل مشکلات معیشتی و عدم توان رسیدگی به دامها و گرفتن داروهای درمانی برای گوسفندانشان با هزینههای بسیار بالا روبرو هستند.
وی خاطرنشان کرد: بحث انتقال آب استان چهار محال و بختیاری به استان خوزستان نیز یکی از بزرگترین و اساسیترین مشکلاتی است که این مردم دارند و سالهاست که منتظر حل این قضیه هستند و به امید روزی نشستهاند که هیچگاه بین هممیهنانمان جنگ آب اتفاق نیفتد، چیزی که امسال به دلیل شرایط خشکسالی، تاحدودی شاهد آن بودیم.
این مستندساز در پایان تاکید کرد: استان چهارمحال و بختیاری یکی از منابع آب شیرین در کشور است و همواره تمام مناطق آن دارای آب هستند، اما متاسفانه بسیاری از روستاهای این منطقه هنوز لوله کشی آب شرب ندارند و در عین حال انتقال این آب نیز سبب بروز مشکلاتی خواهد بود و این در حالی است که برای من نیز انتقال درست آب بسیار مهم است تا در کشورم هیچگاه مشکل کم آبی و خشکسالی نداشته باشیم.