العربی الجدید نوشت، صحبتها درباره ناتوی عربی پس از خروج مصر از رایزنیهای آمریکا برای تشکیل این پیمان دوباره به اوج رسیده است. این در حالی است که مقامهای مسئول مصر درباره انتشار اخبار مرتبط با چنین تصمیمی کم دقتی کردهاند.
برخی منابع در مصاحبه با العربی الجدید گفتهاند: «صحبت از تصمیم خروج فرماندهی مصر درست نیست اما اختلاف دیدگاههایی وجود دارد که قاهره قصد دارد قبل از پایان مرحله مشاوره و آغاز اقدامهای عملی به آنها پایان دهد».
در این اثنا، بحران ساختگی خلیجفارس پس از اقدام عربستان سعودی، امارات، بحرین و مصر برای تحریم قطر هنوز ادامه دارد و مشکلی در مسیر تشکیل این ائتلاف عربی است.
همچنین دیدگاهها بین کشورهای حوزه خلیجفارس درباره ارتباط ایران متفاوت و متضاد است. در حالی که ریاض، ابوظبی و منامه فرصت مناسبی برای اعلام خصومت خود با تهران ندارند، دوحه و کویت قبلا خواستار گفتوگو با ایران برای یافتن راهکارهای حل بحران منطقه شدهاند. مسقط در این زمینه موضع بیطرف اتخاذ کرده است.
«فائز الدویری» کارشناس مسائل نظامی اردن در این باره گفت: «ناتوی عربی مرده متولد شده است، چرا که آمریکا خواستار تشکیل چنین پیمانی بوده و این ائتلاف از اراده مردم عرب نشأت نگرفته است. آمریکا هنگامی که به دنبال تشکیل یک پیمان معین است، منافع خود را در نظر گرفته و به فکر منافع دیگران نیست و به تبع، دیدگاه این کشور با دیدگاه ملی عربی انطباق ندارد».
الدویری توضیح داد که آمریکا از یک ناتوی عربی سخن میگوید که خود بخشی از آن نبوده و یک قدرت نظامی اثرگذار در آن نیست حال آنکه کشورهای عربی مانند عربستان، مصر، امارات و اردن که احتملا قرار بوده در این پیمان نقش اصلی را ایفا کنند، در اوضاع سختی به سر میبرند.
وی تأکید کرد: «مصر که بزرگترین ارتش عربی را در اختیار دارد، وضعیت اسفباری دارد، این کشور با بحران صحرای سینا و باتلاق خشونت در آنجا مواجه است و وضعیت داخلی آن به ویژه از نظر اقتصادی کاملا بحرانی است و وقت اضافی برای فرماندهی چنین ائتلافی را ندارد».
این کارشناس مسائل نظامی اردن در ادامه گفت: «عربستان سعودی نیز در باتلاق جنگ یمن فرو رفته و سالهاست که با جنبش انصار الله درگیر است بدون اینکه به نتیجهای و یا حتی دیدگاه درستی در این زمینه دست یافته باشد».
وی گفت: «وضعیت اردن نیز که کاملا مشخص است، این کشور از مشکلات اقتصادی رنج میبرد. علاوه بر این مهمترین موضوع درباره امان، موضوع فلسطین و معامله قرن است. بنابراین در بین این کشورها حتی یک کشور قادر به در دست گرفتن زمام فرماندهی این ائتلاف نیست».
الدویری در ادامه افزود: «عربستان پول دارد اما ارتش ندارد، امارات نیز وضعیت مشابهی داشته و در منطقه عربی پذیرفته نیست، مصر نیز با معامله قرن مواجه است که احتمالا صحرای سینا بخشی از آن است».
وی تأکید کرد که وضعیت عربی، وضعیت اسفناک و ذلتباری است و این بدان مفهوم است که کشورهای مذکور به دنبال درمان دردهای خود بوده و در طرحهای جدید نمیتوانند مشارکت داشته باشند.
الدویری گفت: «ما در اردن با موضوع عربستان و امارات موافق نیستیم، موضع اردن در قبال قدس کاملا این اختلاف را آشکار میکند».
وی این پرسش را مطرح کرد که در سایه این اختلافها بین کشورهای منطقه چگونه تشکیل یا تنظیم چنین ائتلافی با نام ناتوی عربی امکانپذیر است؟
این کارشناس مسائل نظامی در ادامه افزود: دشمن کیست؟ وی خود در پاسخ میگوید: آری ایران دشمن است اما اسرائیل دشمنی دیرینهتر است، قدمت این رژیم به ۷۰ سال نمیرسد حال آنکه ما با ایران تاریخ هزار ساله داریم، نه ما میتوانیم ایران را براندازیم و نه ایران میتواند چنین اقدامی کند.
الدویری در ادامه افزود: «جنگ با ایران نماد مذهبی دارد اما در حقیت یک جنگ تمدن است اما جنگ ما با اسرائیل جنگ با یک غارتگر سرزمینی است و این به مفهوم اولویت مقابله با تلآویو است نه تهران».
«جلال العبادی» کارشناس نظامی و استراتژیک اردنی نیز موفقیتی برای این ائتلاف نمیبیند و معتقد است: «صحبت از یک محور برای مقابله با ایران در وهله اول، تلاش برای تغییر قطبنما از سمت دشمن اصلی کشورهای عربی با نام اسرائیل است، بنا براین خطر اصلی که ما را تهدید میکند، اسرائیل است به ویژه با موضوع معامله قرن».
العبادی تأکید کرد که هدف طرحهای آمریکا کاهش فشار بر اسرائیل است چرا که موضوع اصلی ما اسرائیل است نه ایران.
وی گفت: «طرحی که در ابتدا به ادعای مبارزه با تروریسم مطرح شده، در حقیقت تلاشی است برای اینکه ما به نمایندگی از آمریکا با ایران مقابله کنیم اما ایران یک کشور قدرتمند و استراتژیک بوده و از توان نظامی بزرگی برخوردار است».
این کارشناس استراتژیک اردنی تأکید کرد که ما با اهداف توسعهطلبانه در منطقه علیه ایران مبارزه میکنیم اما هر کشوری در جهان بلند پروازیهایی دارد و ایران نیز دارای اهداف فراوان منطقهای است چرا که منطقه از یک ضعف عربی رنج میبرد و تهران از این موضوع برای پر کردن خلأ موجود بهره میبرد.
وی تأکید کرد که ناتوی عربی هرگز قادر به جنگ با ایران نخواهد بود.
العبادی جنگ در یمن را مصداق عینی و نمونه حقیقی ائتلافهای عربی دانسته و توضیح داد که تمام کشورهای شرکت کننده در ائتلاف متجاوز عربی از این ائتلاف خارج شده وتقریبا عربستان و امارات که دارای منافع خاص در یمن هستند، در این ائتلاف باقی ماندهاند.
وی در پایان تأکید کرد که اردن در جنگ یمن با شش هواپیما مشارکت داشت و مانند کشورهای دیگر از آن خارج شد، به ویژه اینکه این ائتلاف در ابتدا مدعی بود که جنگ خیلی زود پایان مییابد.