محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، بامداد جمعه ۲۶ بهمن، برای شرکت در پنجاه و پنجمین کنفرانس امنیتی مونیخ وارد آلمان شد.
بیش از یکصد تن از مقامات و شخصیتهای سیاسی، امنیتی و بینالمللی اعم از روسای کشورها، وزرایخارجه، دفاع و برخی مقامات سازمانهای بینالمللی در نشست امسال مونیخ حضور دارند.
ظریف در سالهای گذشته نیز در این کنفرانس شرکت و سخنرانی کرده بود.
این پنجاه و پنجمین باری است که کنفرانس امنیتی مونیخ به منظور رایزنی مقامات امنیتی، دفاعی و دیپلماتیک کشورهای دنیا برگزار میشود.
تاریخچه کنفرانس امنیتی مونیخ
کنفرانس امنیتی مونیخ برای نخستین بار در سال ۱۹۶۲ در دوران «جنگ سرد» با نام «کنفرانس مشتریان نظامی» برگزار شد. بانی برگزاری این کنفرانس یک نظامی سرشناس آلمانی به نام «ادوارد اشمنتسین» بود.
هتل «بایریشرهوف» شهر مونیخ محل دائمی برگزاری کنفرانس امنیتی مونیخ است.
اگر چه ادعا میشود که کنفرانس امنیتی مونیخ توسط بخش خصوصی برگزار میشود، اما آنطور که رسانههای آلمانی از جمله روزنامه «زود دویچه تسایتونگ» گزارش دادهاند، دولت آلمان از طریق کانالهای مختلف از جمله وزارت دفاع و بخش مطبوعاتی دفتر صدراعظم، سالانه مبلغی بیش از یک میلیون یورو برای این کنفرانس هزینه میکند.
از سال ۱۹۶۲ تا سال ۱۹۹۹، مدعوین به کنفرانس امنیتی مونیخ صرفا اعضای کشورهای اروپایی و آمریکایی یعنی اعضای «اتحادیه آتلانتیک شمالی» یا همان «ناتو» بودند.
در واقع از سال ۱۹۶۲ تا سال ۱۹۹۹، موضوعات مورد بحث در کنفرانس امنیتی مونیخ صرفا به مسائل امنیتی و دیپلماتیک حوزه ناتو اختصاص داشت، اما با پایان جنگ سرد موضوعات متنوع تری به کنفرانس مزبور راه یافت.
تغییر رویه کنفرانس مونیخ از ۱۹۹۹ به بعد
از سال ۱۹۹۹ به بعد، یعنی از سی و پنجمین دوره به بعد، در کنفرانس امنیتی مونیخ، نمایندگانی از کشورهای آفریقایی و آسیایی و کشورهای مشترکالمنافع سابقا در عضویت بلوک شرق هم شرکت کردند.
کنفرانس امنیتی مونیخ از همان سال ۱۹۶۲ تا کنون به طور مرتب هر ساله در ماه فوریه (بهمن ماه) برگزار میشود؛ تنها در سال ۱۹۹۱ بود که این کنفرانس تشکیل نشد. یعنی در سال فروپاشی شوروی و وقوع جنگ خلیج فارس میان عراق و کویت.
«هورست تلچیک» مدیر کنفرانس مونیخ از ۱۹۹۸ تا سال ۲۰۰۹
از سال ۱۹۹۸ تا سال ۲۰۰۹، به مدت یازده سال، مدیریت کنفرانس امنیتی مونیخ بر عهده «هورست تلچیک» مشاور امنیتی صدراعظم آلمان بود.
«ولفانگ ایشینگر» مدیر فعلی کنفرانس مونیخ
از سال ۲۰۰۹ به این سو نیز مدیریت این کنفرانس برعهده «ولفانگ ایشینگر» گذاشته شد. وی سالها سفیر آلمان در واشنگتن بود؛ به همین سبب در محافل آمریکایی از نفوذ بالایی برخوردار است.
شیرینکاری نتانیاهو در اجلاس سال قبل مونیخ
اما در جریان برگزاری کنفرانس امنیتی مونیخ در سال گذشته، بنیامین نتانیاهو نخستوزیر رژیم جعلی صهیونیستی، شیرینکاری خاصی به خرج داد که موجب تمسخر همه شرکتکنندگان در این کنفرانس شد.
نتانیاهو در بهمن ماه سال ۹۶ در جریان پنجاه و چهارمین کنفرانس امنیتی مونیخ در یک نمایش ضدایرانی و مضحک قطعهای از یک پهپاد، را که مدعی بود متعلق به ایران است، به حضار نشان داد و گفت: این یک قطعه از هواپیمایی است که ایران ارسال کرده بود. به ایران میگویم به دنبال آزمودن قاطعیت اسرائیل نباشد!
این یاوهگویی همراه با نمایش تکه آهن از سوی نخست وزیر رژیم صهیونیستی نیز تا مدتها دستمایه طنز کارتونیستها و کاریکاتوریستهای غربی و عربی بود.
نتانیاهو همچنین در نشست سال گذشته مونیخ کشورمان را تهدید به حمله نظامی کرد. امری که موجب شکایت هیئت نمایندگی ایران در سازمان ملل به شورای امنیت نیز شد.