فیلیکس سانچس باس متولد سال ۱۹۷۵ در شهر بارسلونای اسپانیا، ۱۳ سال پیش زمانی که مربیگری در رده پایههای باشگاه بارسلونا را به مقصد قطر ترک میکرد احتمالا چنین رویاهای بزرگی در سر نداشت. شاید در آن روزها پیشنهاد مالی قابل توجه کمپ اسپایر، مربی جوان بارسلونا را از باشگاه محبوب ایالت کاتالونیا جدا کرد اما سانچس از مسیر دیگری به رویاهای بزرگ رسید، در کشوری کوچک با رویاهای و استراتژیهای بزرگ!
سانچس از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۳ به مدت هفت سال یکی از مربیان ارشد در مجموعه آکادمی فوتبال اسپایر بود جایی که استعدادهای فوتبال قطر در سنین نونهالی تا نوجوانی شناسایی و جذب میشوند و مدارج پیشرفت و یادگیری مهارتهای فوتبال را با بهترین امکانات و بر اساس آخرین روشهای روز فوتبال جهان سپری میکنند.
عجیب نیست که امروز بسام راوی مدافع عنابی ها میگوید: «سانچس برای ما مثل پدر میماند، از ۹ سالگی کنار او کار کردیم و همه خصوصیات و اخلاقش را به خوبی میدانیم.»
به استثنای خوخی، هیدوس و پدروی پرتغالی سایر اعضای تیم ملی فوتبال قطر که در جام ملتهای آسیا ۲۰۱۹ حضور دارند محصول آکادمی اسپایر هستند. بر این اساس آنها در طول تمامی این سالها با سانچس زندگی کردند.
سرمربی اسپانیایی تیم ملی قطر تا سال ۲۰۱۳ در کمپ اسپایر حضور داشت و همراه با نسل طلایی فوتبال قطر در همین سال با پیشنهاد فدراسیون فوتبال به تیم جوانان قطر ملحق شد. حالا او و فرزندانش به رویای بزرگی میاندیشیدند.
نخستین موفقیت ارزشمند سانچس قهرمانی جوانان آسیا در سال ۲۰۱۴ همراه با محصولات اسپایر بود و هشداری به قدرتهای قاره کهن که نسل درخشان عنابیها از راه میرسد.
سانچس بعد از موفقیت در تیم ملی جوانان هدایت تیم زیر ۲۳ سال قطر را در دست گرفت و البته همواره گزینهای جدی برای حضور در باشگاههای مطرح و تیم ملی قطر بود. با این وجود در سال ۲۰۱۷ بعد از ناکامی فوساتی مربی اهل اروگوئه همچنان انتقادات زیادی نسبت به انتخاب مربی اسپانیایی وجود داشت. رسانههای قطری به عادت دهههای گذشته بازهم در انتظار معرفی مربیانی نامدار و گرانقیمت بودند اما استراتژی فدراسیون فوتبال قطر انتقال یک نسل درخشان از آکادمی اسپایر، تیمهای ملی جوانان و امید و حالا رده بزرگسالان بود. این یک اتفاق نیست که سانچس با شاگردان ۱۰ سال پیش خودش و بچههایی که از سن نوجوانی تا امروز پرورش داده به فینال آسیا میرسد.
قطر، کشوری با جمعیت دو و نیم میلیونی که البته بخش بیشتری از این جمعیت را مهاجران شکل میدهند از نیروی انسانی کافی برای توسعه فوتبال در سطوح پایه برخوردار نیست. در چنین کشوری تنها راه موفقیت برای ساخت یک نسل تازه شیوه گلخانهای و شناسایی دقیق استعدادها و همچنین آموزش و پرورش متفاوت است.
اسپایر با همین هدف شکل گرفته که حالا با حضور کشورهایی قدرتمند، مستعد و همیشه مدعی میتواند قطر را با اقتدار به فینال جام ملتهای آسیا برساند و این موفقیت بزرگ هرگز اتفاقی نیست.
سانچس با رسیدن به تیم ملی بسیاری از طرحها و برنامههای گذشته را تغییر داد. او با برگزاری اردوهای طولانی مدت مخالف بود چرا که عقیده داشت اینگونه اردوها تنها موجب خستگی روحی اعضای تیم میشود. با این وجود بر انجام مسابقات جدی با حریفان قدرتمند تاکید داشت. به این منظور تیم ملی قطر پیش از آغاز جام ملتهای آسیا ۲۰۱۹ برابر سوئیس، ایسلند، اکوادور و ازبکستان قرار گرفت و نتایج بسیار خوبی در این بازیها کسب کرد. یکی از مهمترین نکات در مسیر موفقیت تیم ملی قطر بدنسازی مناسب این تیم است که موجب شده تیمی یکدست با کمترین مصدومیت و البته توان مبارزه تا آخرین دقایق بازی شکل بگیرد.
آنها در مسیر رسیدن به فینال جام ملتهای آسیا ۲۰۱۹ مقابل عربستان، عراق و کره جنوبی پیروز شدند که هر ۳ سابقه قهرمانی در آسیا را دارند و در نهایت امارات، نایب قهرمان سال ۱۹۹۶ و میزبان مسابقات را شکست دادند تا تفاوت اندیشههای خودشان را در هزینه کردن برای فوتبال به دو کشور متخاصم سعودی و امارات نشان دهند. دلارهای قطری در فوتبال برای زیرساخت و استراتژی هزینه میشود اما در امارات و عربستان برای خریدن ستارههای نامدار!
سانچس در این جام دفاع ۳ نفره را نیز مورد آزمایش قرار داد و اتفاقا در این آزمایش سربلند بود. خوخی بو علام به عنوان لیبرو در این آرایش عملکرد درخشانی داشت و مربی اسپانیایی در این خصوص گفت: خوشبختانه من از همه بچهها شناخت خوبی دارم و ما در کنار هم یک تیم کامل هستیم. این توانایی را داریم که با آرایش و تاکتیکهای متفاوت موفق ظاهر شویم.
سانچس حالا خوشبختترین مربی جهان است که با بچههای خودش به فینال جام رسیده و در این خصوص میگوید: همه آنها مثل فرزندان من هستند که سال ها در کنار هم کار کرده و حالا به این مرحله رسیدهایم. اتفاقی از این بهتر ممکن نیست. خوشحالیم که مردم قطر را خوشحال کردیم و عنابی را به فینال رساندیم. یک بازی دیگر باقی مانده تا رویای بزرگ و قهرمانی، اتفاقی که حاصل تمامی این زحمات در سالهای گذشته خواهد بود.