نامه فوق العاده و غیرمنتظره استعفای جیمز ماتیس وزیر دفاع آمریکا به رئیس جمهور این کشور نه تنها انباشته شدن دو سال سرخوردگی و یاس از همکاری وی با یک رئیس جمهور تحریک پذیر را نشان می دهد، بلکه به خوبی خطرات راهبردی را که رئیس بعدی پنتاگون با آن مواجه خواهد شد، نمایان کرده است.
بر اساس این گزارش، جیمز ماتیس در این نامه صراحتا به رئیس جمهور آمریکا هشدار داده است که اقدامات ایالات متحده موجب نگرانی و ناراحتی شدید متحدانش می شود و در نهایت به ضرر اعتبار بین المللی آمریکا خواهد بود.
ماتیس در این نامه تاکید کرد: اقدامات آمریکا این خطر را به همراه دارد که متحدان ما احساس می کنند واشنگتن به متحدانش احترام نمی گذارد و به تعهداتش پایبند نیست.
این مساله نشانگر این واقعیت مهم است که هر کسی که رئیس بعدی پنتاگون باشد، با چالش های سخت و خطرناکی روبرو خواهد شد. ماتیس قرار است ۲۸ فوریه از این سمت کناره گیری کند.
باب منندز سناتور ارشد دموکرات در کمیته روابط خارجی در این باره گفت: در حالی که این دولت همچنان رو به انحطاط پیش می رود، استعفای غیرمنتظره جیمز ماتیس وزیر دفاع، یک خسارت و زیان قابل توجه است و یک نشانه واقعی از این مساله است که برنامه سیاست خارجی ترامپ با شکست روبرو شده و این سیاست همچنان با هرج و مرج دست به گریبان است.
ماتیس روز پنجشنبه از تصمیم خود برای استعفا خبر داده است، این خبر پس از اعلام تصمیم دونالد ترامپ برای خارج کردن ۲ هزار نظامی آمریکایی از سوریه فاش شده است. ماتیس نه تنها به شدت مخالف خروج نظامیان آمریکایی از سوریه بوده است بلکه مخالفت خود را با طرح ترامپ برای کاهش تعداد نظامیان آمریکایی در افغانستان اعلام کرده است.
فردی که قرار است به عنوان جانشین ماتیس انتخاب و معرفی شود، مسیر سختی را برای جلب نظر مساعد مجلس سنا خواهد داشت.
ماتیس در نامه استعفای خود به طور آشکار نشان داده است که دیگر نمی تواند رویکرد ترامپ در زمینه سیاست خارجی را تحمل کند ولی این نامه از سوی دیگر یک زنگ خطر نیز به شمار می رود. ماتیس در این نامه به عدم تمایل و عزم ترامپ برای ایستادن در برابر روسیه یا اتخاذ یک موضع سخت تر علیه چین اشاره کرده است.
ماتیس در این نامه نوشت: بر این باورم که ما باید یک رویکرد کاملا قاطع تر را در برابر کشورهایی که منافع راهبردی ما را به چالش می کشند، اتخاذ کنیم. این مساله روشن است که چین و روسیه به طور مثال می خواهند جهانی را شکل بدهند که مطابق و هماهنگ با الگوی اقتدارگرایانه آنها باشد تا به منافع خودشان دست پیدا کنند آن هم به قیمت زیان وارد کردن به کشورهای همسایه، آمریکا و متحدان ما.
خروج آمریکا از سوریه با انتقاد گسترده کشورهای متحد ایالات متحده روبرو شده است. مقام های آلمانی گفته اند که واشنگتن در خصوص تصمیم ترامپ برای خروج از سوریه با آنها مشورت نکرده است.
سخنگوی دولت آلمان در این باره گفت: به عنوان یک متحد و عضو ائتلاف علیه داعش انتظار داشتیم که دولت آمریکا قبل از اتخاذ چنین تصمیم مهمی درباره خارج کردن نیروهایش از سوریه، با ما مشورت کند.