یک تحلیلگر مسائل سیاست خارجی با بیان اینکه سفر جرمی هانت به تهران، فرصت خوبی برای ایران است تا مطالبات خود را به انگلیسیها یادآوری کند، تاکید کرد: انگلیس یکی از قطبهای اصلی مبادلات مالی و تجاری است و میتواند نقش زیادی در تسهیل مراودات اقتصادی با ایران ایفا کند.
مرتضی مکی، با اشاره به سفر وزیر امور خارجه انگلستان به تهران گفت: انگلیسیها برخلاف دیگر کشورهای اروپایی، در شرایط کنونی سعی میکنند روابطشان را با ایران حفظ کنند و در این چارچوب مشاهده میکنیم هر کسی که در این کشور متصدی مسئولیت وزارت امور خارجه انگلیس شده، به تهران هم سفر کرده و با مسئولان کشورمان دیدار داشته است.
انگیزه حقوقبشری در سفر وزرای خارجه انگلیس به تهران
وی ادامه داد: البته یک موضوع دیگر نیز مزید بر علت شده و آن، انگیزههای حقوقبشری و پیگیری وضعیت افراد بازداشتی دوتابعیتی است.
این کارشناس مسائل اروپا با بیان اینکه انگلیسیها سعی میکنند با توجه به تحولات خاورمیانه و جایگاه و نفوذی که ایران در منطقه دارد، با دیدگاههای کشورمان از نزدیک آشنا شده و با مسئولان ایران به رایزنی بپردازد، اظهار داشت: ما در سوریه، یمن و عراق شاهد تحولاتی هستیم که این تحولات ایجاب میکند کشورهای مختلف از جمله انگلیس در این باره با قدرتهای منطقهای از جمله ایران رایزنی کند. در این چارچوب، انگلیسیها همچون فرانسویها سعی میکنند درخصوص مسائل خارومیانه نقشآفرینی کنند.
شاهد رویداد بیسابقهای در روابط میان لندن و واشنگتن به خاطر برجام هستیم
مکی گفتوگو درخصوص آخرین تحولات مربوط به برجام را یکی از محورهای رایزنیهای جرمی هانت در تهران برشمرد و تصریح کرد: انگلیس درخصوص برجام در عالیترین سطح یعنی نخستوزیر اعلام نظر کرده و حمایت خود از تداوم اجرای برجام را بیان کرده است. در این چارچوب، شاهد بودیم ترامپ در گفتوگوی تلفنیای که با ترزا می داشت، به شدت او را مورد حمله قرار داد و به دلیل حمایتهای لندن از برجام، از دولت انگلیس انتقاد کرد.
وی با تاکید بر اینکه ما شاهد روادید بیسابقهای در روابط میان لندن و واشنگتن به خاطر برجام هستیم، خاطرنشان کرد: انگلیسیها طی سالهای قبل در مقابله با ایران همواره با امریکا همگام بودند و نزدیکترین کشور به ایالات متحده محسوب میشوند اما آنها در موضوع برجام فاصله خود را با واشنگتن حفظ کرده و برخلاف ترامپ فکر میکنند.
سفر جرمی هانت، فرصت خوبی برای یادآوری مطالبات ایران از انگلیس است
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی درخصوص نقش انگلیس در سازوکار ویژه مالی نیز ابراز داشت: انگلیس هماینک با مشکلات بسیاری از جمله مسئله برگزیت دست و پنجه نرم میکند و به همین خاطر، آنها در این موضوع فقط اعلام حمایت ضمنی کردهاند و همانند فرانسه و آلمان خود را درگیر نکردهاند تا هزینه متحمل شده از سوی امریکا را پرداخت نکنند.
مکی با بیان اینکه سفر جرمی هانت به تهران، فرصت خوبی برای ایران است تا مطالبات خود را به انگلیسیها یادآوری کند، عنوان کرد: انگلیس یکی از قطبهای اصلی مبادلات مالی و تجاری است و میتواند نقش زیادی در تسهیل مراودات اقتصادی با ایران ایفا کند.
سیاست انگلیس در خاورمیانه چند بعدی است
وی سیاست انگلیس در خاورمیانه را چند بعدی دانست و یادآور شد: سیاست انگلیس در خاورمیانه چند بعدی است. آنها سعی میکنند از تمام ظرفیتهایشان استفاده کرده و محدود به یک کشور نباشند. آنها مواضع نزدیکی با عربستان سعودی دارند و از جنگ این کشور علیه یمن حمایت میکنند و از جمله فروشندگان تسلیحات به ریاض محسوب میشوند. از سویی، با امریکا و فرانسه در مورد سوریه همکاری میکنند.
اروپا و امریکا درصدد مدیریت شرایط پس از ماجرای قتل خاشقچی هستند
این کارشناس مسائل اروپا درخصوص تاثیر قتل جمال خاشقچی بر مناسبات لندن و ریاض و اثر آن در نزدیکی میان ایران و انگلیس بیان کرد: به نظر من، مرگ جمال خاشقچی و نقش محمد بن سلمان در این باره نمیتواند در بلندمدت تاثیری در مناسبات میان انگلیس، فرانسه و امریکا و حتی آلمان با عربستان داشته باشد. هرچند این موضوع به حیثیت و اعتبار عربستان سعودی لطمه وارد کرده است و موجب شده تا آنها تحت فشار باشند ولی اروپا و امریکا درصدد مدیریت شرایط هستند. اگر بتوانند محمد بن سلمان را حفظ کنند، حتما این کار میکنند و در غیر این صورت، به دنبال پیدا کردن فردی خواهند بود که جایگاه و منافع آنها را حفظ کند و خدشه وارد شده به عربستان را ترمیم کند.
مکی ادامه داد: تلاشهای اخیری که برای پایان دادن به جنگ یمن از سوی اروپاییها و امریکاییها صورت گرفته است نیز در چارچوب مدیریت شرایط پس از قتل جمال خاشقچی و مدیریت بحران است.
منبع: افکار نیوز