سلطان عمان امروز به تهران میآید تا در سفری دو روزه با مقامات ایرانی دیدار کند. در این سفر افرادی مانند شهاب بن طارق آل سعید معاون نخست وزیر در امور دفاعی، خالد بن هلال آلبوسعیدی وزیر دیوان سلطنت، سلطان بن محمد النعمانی وزیر دفتر سلطنت، بدر بن حمد آلبوسعیدی وزیر خارجه، سلطان بن سالم الحبسی وزیر دارایی، حمد بن سعید العوفی رئیس دفتر ویژه پادشاهی، عبدالسلام بن محمد المرشدی رئیس سازمان سرمایه گذاری، قیس بن محمد الیوسف وزیر صنعت و تجارت، سالم بن ناصر العوفی وزیر نیرو و معدن، عبدالله بن خمیس الرئیسی رئیس ستاد نیروهای مسلح و ابراهیم بن احمد المعینی سفیر عمان در تهران است.ترکیب حاضران در این سفر نشان میدهد که سلطان هیثم در ایران اهداف سیاسی و نظامی، فرهنگی و اقتصادی را دنبال خواهد کرد.
اهداف سفر سلطان عمان به تهران
گفته میشود پیشبرد روابط دو طرفه در دستور کار اصلی دیدار سلطان عمان از تهران قرار دارد. علیرضا عنایتی مدیرکل خلیج فارس وزارت امور خارجه با بیان اینکه سفر سلطان عمان به تهران در چارچوب روابط دو جانبه انجام میشود، اظهار کرد: امیدواریم در این سفر اسناد جدیدی بین تهران و مسقط برای گسترش تعاملات و همکاریهای بین دو کشور به امضا برسد.
با این حال سابقه طولانی مسقط در پادرمیانی بر سر بحرانهایی که ایران با آنها دست و پنجه نرم میکند باعث شده تا گمانه زنی ها در مورد این سفر بالا بگیرد. تهران بر سر مساله هستهای با غرب درگیر است و کشورهای غربی نگران پیشرفت جمهوری اسلامی ایران در این بخش هستند. از طرف دیگر تهران امیدوار است که مذاکرات برجام بار دیگر از سر گرفته شود و کشورهای اروپایی و آمریکا در حال حاضر از این اتفاق استقبال چندانی نمیکنند. آخرین باری که سلطان عمان به تهران سفر کرد در سال ۲۰۱۳ بود که زمینه ساز توافق هسته ای شد. در حقیقت نمایندگان ایران و آمریکا در سری قبل در سال ۲۰۱۳ در عمان با یکدیگر مذاکره مستقیم کردند که در سال ۲۰۱۵ به نتیجه رسید و برجام به وقوع پیوست. برخی معتقدند این سفر هم می تواند مانند سفر قبلی برخی از گرهها را باز کند. از طرف دیگر ایران تلاش دارد تا در خاورمیانه هم جای خود را باز کند. توافق با عربستان در ماه های گذشته زمینه ساز نزدیکی برخی دیگر از کشورهای عربی با تهران شد. یکی از این کشورها مصر است. روابط تهران و قاهره از زمان انقلاب اسلامی تا به امروز قطع بوده. سلطان هیثم به تازگی سفری به مصر داشته است و به نظر میرسد که او تلاش دارد تا نظر تهران و قاهره را برای برقراری روابط به یکدیگر نزدیک کند. در ماههای گذشته مذاکراتی هم بین نمایندگان ایران و مصر در مسقط صورت گرفته بود.
روزنامه سعودی «الشرق الاوسط» نیز به نقل از منابع مصری، جمهوری اسلامی ایران را کشوری بزرگ در منطقه توصیف کرد و نوشت که تماسها بین قاهره و تهران از طریق کانال های ویژه ارتباطی برقرار است. این پیشبینی ها باعث میشود تا امیدها بر سر سرعت بخشیدن به بازگشت ایران به جامعه بین الملل بالا بگیرد.
میانجیگر به میدان برگشت
پیش از آنکه سلطان عمان به تهران بیاید، آزادی زندانیان ایرانی و بلژیکی به خبر اصلی رسانه ها تبدیل شد. با پا در میانی عمان دیپلمات ایرانی که به طراحی حمله تروریستی در بلژیک متهم شده بود، به تهران منتقل شد و اولیویه واندکاستیل امدادگر بلژیکی متهم به جاسوسی هم از زندان آزاد و به کشورش بازگشت. این پادرمیانی امیدها را برای آزادی برخی دیگر از زندانیان خارجی حاضر در ایران از کشورهایی چون آمریکا و فرانسه بالا برده است. از طرف دیگر به نظر می رسد تهران هم با هدف کم کردن تنش ها با غرب دست به چنین اقدامی زده است.
امیدها بر این است که حضور سلطان هیثم در تهران؛ گرهای که بیش از یک سال است در گفتگوهای هستهای افتاده را باز کند. از انجایی که این سفر، ۱۰ سال بعد از آخرین سفر سلطان این کشور به تهران صورت میگیرد، پیشبینی ها در مورد پیامی که هیثم با خود به ایران میآورد، زیاد است. به نظر می رسد که او هم مانند سلطان قابوس دوستی با تهران را به سود موقعیت کشور خود در منطقه میداند و برای حل بحرانهای تهران در منطقه و جهان تلاش میکند. این نخستین بار پس از به قدرت رسیدن سلطان هیثم است که او خود دست به کار شده تا با حضور در تهران، نقش تاریخی خود را به عنوان یک میانجی به انجام برساند.