گروه: .
تاریخ: 16:42 :: 2020/06/06
پاشنه آشیل ترامپ و آمریکا مستقل خواهد شد؟/ چرا استقلال «کالیفرنیا» از ایالات متحده مهم است؟

ما کالیفرنیایی‌ها نمی‌خواهیم این سیاست‌ها به نام ما تمام شود... ایران مانند روسیه یک کشور بسیار مهم است و نقشی استراتژیک در اقتصاد جهان دارد.

شاید تا همین چند سال قبل کمتر کسی فکر می کرد که برگزیت (خروج انگلیس از اتحادیه اروپا) عینیت و رسمیت پیدا کند. اما امروز علاوه بر انگلیس، حتی ممکن است شاهد خروج کشورهای بیشتری از اتحادیه اروپا باشیم. مثلاً به تازگی اسپوتنیک گزارش داده است که جنبش سیاسی جدید «ایتالیا لیبرا» (Italia Libera) درخواست بررسی لایحه قانونی برگزاری همه‌پرسی برای خروج از اتحادیه اروپا را مطرح کرد. این درخواست به دیوان عالی محاسبات ایتالیا ارسال شده است. این درحالی است که مطابق با نظرسنجی انجام شده در بحبوحه اپیدمی کرونا در این کشور، تقریبا نیمی از شهروندان ایتالیا از خروج کشور از اتحادیه اروپا حمایت کردند.

اما در راستای اقدامات جدایی طلبانه در سراسر جهان که در سال های اخیر بسیار هم زیاد شده است، اگر در آن سوی دنیا، یعنی آمریکا، در آینده شاهد برگزاری همه پرسی واستقلال پیداکردن برخی از ایالت های آن شدیم، خیلی هم نباید تعجب کنیم.

اساساً موضوع تجزیه آمریکا همواره در گذشته مطرح بوده است و در سال های دور حتی در این زمینه شاهد جنگ های داخلی هم بوده ایم ، اما پس از بحران کرونا و ناتوانی دولت این کشور در مهار آن و آمار بالای جان باختگان، و بعد از اعتراضات سراسری اخیر که با کشته شدن جورج فلوید کلید خورده است و همچنین  شکسته شدن هژمونی آمریکا در عرصه سیاسی، نظامی و فرهنگی توسط ایران و در عرصه اقتصادی توسط چین در سال های اخیر، موضوع تجزیه ایالات متحده، وارد فاز دیگری خواهد شد.

اخیراً روزنامه لس آنجلس تایمز در یادداشتی به قلم «استیو لوپز» در کنار بررسی تأثیرات شیوع ویروس کووید ۱۹ به این موضوع پرداخته و گفته است که زمان تجزیه این کشور فرارسیده است. حتی این روزنامه با پیش کشیدن گزاره اتحاد جماهیر شوروی و اینکه حدود ۳۰ سال پیش از هم پاشید و به ۱۵ کشور تبدیل شد، به نوعی خواسته است تا این اقدام را ملموس نشان دهد.

موضوع جدا شدن کالیفرنیا، پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۶ رنگ و بوی دیگری به خود گرفته است.

اما روزنامه اکسپرس انگلیس به تازگی مدعی شد که: جنبش «آری کالیفرنیا» در تدارک برگزاری رفراندوم استقلال از آمریکا در روز بعد از انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ است.

ایالتی که واقعاً می تواند یک کشور باشد
آمارها حکایت از این دارد که کالیفرنیا با جمعیت نزدیک به ۴۰ میلیون نفر، پرجمعیت ترین ایالت آمریکا  است. شهرهای معروف لس آنجلس، سانفرانسیسکو و ساکرامنتو، در این ایالت قرار دارند.

برخی گزارش ها می گویند که تولید ناخالص داخلی این ایالت، هم رده برخی کشورهای مهم اروپایی نظیر فرانسه است. همچنین بر اساس اعلام دفتر تحلیل اقتصادی دولت آمریکا(BEA)، ایالت کالیفرنیا با تولید ناخالص داخلی نزدیک به ۳ هزار و ۱۴۰ میلیارد دلار بالاترین سهم را در مجموع درآمد ملی این کشور داشته و این رقم در سال ۲۰۱۹ با تولید ناخالص داخلی کشور هند به عنوان پنجمین اقتصاد بزرگ جهان برابر بوده است.

همچنین در زمینه صنعت فناوری اطلاعات و رایانه نیز این ایالت بسیار پیشرفته است و به عنوان قطب فناوری آمریکا محسوب می شود. به گونه ای که مرکز شرکت های معروف  اوراکل، سیسکو سیستمز، اینتل، گوگل، یاهو، ای‌ام‌دی، سان مایکروسیستمز، اپل و شِوران (یکی از شرکت های بزرگ نفت و گاز در دنیا) در این ایالت قرار دارد.

با در نظر داشتن این موارد، قاعدتاً مالیاتی که از ایالت کالیفرنیا، روانه خزانه دولت مرکزی می شود، باید بیش از سایر ایالت ها باشد و با این تفاسیر، از دست دادن کالیفرنیا قطعا ضربه سختی به اقتصاد آمریکا وارد خواهد کرد.

پیامی که کمتر به آن توجه شد
بر اساس گزارش آنا، اواسط فروردین ماه امسال و در اوج بحران کرونا بود که «مارکوس روئیز ایوانز»، رهبر استقلال‌طلبان  ایالت کالیفرنیا، در پیامی ویدئویی، بر طبل مخالفت با سیاست خارجی کاخ سفید کوبید و خطاب به مردم ایران گفت: «ما خواهان جدایی از آمریکا هستیم… مردم کالیفرنیا مخالف سیاست‌های واشنگتن هستند… کالیفرنیای مستقل روابط دوستانه‌ای با ایران خواهد داشت… ما معتقد به ساختن پل هستیم نه دیوار… ما می‌خواهیم کالیفرنیا را در مسیر جدیدی قرار دهیم… بسیاری از مردم سراسر جهان دولت آمریکا را به دلیل سیاست‌های خصمانه‌اش دوست ندارند، ما کالیفرنیایی‌ها نمی‌خواهیم این سیاست‌ها به نام ما تمام شود… ایران مانند روسیه یک کشور بسیار مهم است و نقشی استراتژیک در اقتصاد جهان دارد… اگر مردم ایران اعلام کنند که کالیفرنیا در صورت استقلال کالیفرنیا، به رسمیت شناخته خواهد شد، این مسئله آتشی در کالیفرنیا به پا خواهد کرد».

درخواست کمک رهبر استقلال طلبان کالیفرنیا از مردم ایران برای معرفی کالگزیت
همچنین مارکوس ایوانز در گفتگو با سایت سیاست پارسی می گوید: «بر خلاف رسانه‌های آمریکایی، رسانه‌های بین‌المللی با ما رفتار منصفانه‌ای داشته‌اند. اگر مردم دولت ایران بتوانند صدای ما را از مانع رسانه‌های آمریکایی عبور بدهند و به دنیا برسانند، آن‌گاه مردم کالیفرنیا مفهوم کالگزیت (خروج کالیفرنیا از ایالات متحده) را خواهند پذیرفت. بزرگ‌ترین کاری که ایران می‌تواند انجام بدهد، این است که اجازه بدهد یک نمایندگی فرهنگی از کالیفرنیا در این کشور تأسیس شود.

اگر ایران هم همان کاری را انجام دهد که روسیه انجام داد، آن‌وقت رسانه‌های بین‌المللی مجبور خواهند شد تا خبرِ به رسمیت شناخته شدن کالیفرنیا توسط کشورهای دیگر را مخابره کنند. آن‌وقت مقامات کالیفرنیا نیز متقاعد می‌شوند تا از جنبش استقلال از آمریکا حمایت کنند. ایران اهمیت و قدرت لازم برای تحقق این آرزوی کالیفرنیا را به واقعیت تبدیل کند.

به گفته او، مردم کالیفرنیا با جنگ‌های آمریکا در ویتنام و عراق مخالف بودند، اما این جنگ‌ها باز هم رخ دادند. او می گوید: ایالت ما از دهه ۱۹۷۰ تا الآن با تمام ماجراجویی‌های نظامی آمریکا مخالف بوده است. کالیفرنیایی‌ها حتی با اجبار فرزندانشان به اعلام وفاداری به آمریکا هم مخالف بودند و این قانون را از قوانین ایالتی خود حذف کرده‌اند.

نکته پایانی اینکه اگر روزی کالیفرنیا یا هر ایالت دیگری در آمریکا بتواند از دولت مرکزی جدا شود، قطعاً برخی ایالت های دیگر که سابقه  اقدامات جدایی طلبانه داشته اند نیز به پا خواهند خواست تا از این غافله عقب نمانند. جداشدن کالیفرنیا از آمریکا و تأسیس یک کشور مستقل، خود به تنهایی باعث فروپاشی ایالات متحده آمریکا خواهد شد. ضمن اینکه به فرض اگر روزی این ایالت از آمریکا جدا شود، با توجه به ظرفیت های عظیمی که در بالا نیز به بخشی از آن اشاره شد، به احتمال زیاد روابط اقتصادی و سیاسی خوبی بین کالیفرنیا و ایران می تواند برقرار شود.